pátek 4. listopadu 2016

Povinná četba: Podlouhlá bedna - Edgar Allan Poe

SPOILERY SE TO JEN HEMŽÍ!!!



PODLOUHLÁ BEDNA (ich-forma, jméno hlavního hrdiny není uvedeno)


Před několika lety si muž zamluvil místo na poštovní lodi Independence (kapitán Hardy), která měla vyrazit z Charlestonu do New Yorku 15.6. Muž zjistil, že má jet taky jeho přítel, malíř Kornel Wyatt (studovali spolu, W - nedůtklivý, nadšený, vřele upřímný), nešlo mu ale do hlavy, že si pro sebe, manželku a 2 sestry zamluvil 3 kajuty (1 kajuta=2 lůžka). Když 14. nastoupil na loď, těšil se, že se potká s manželkou svého přítele, kterou dosud neviděl, jen slyšel, že je velmi půvabná. Dostal ale pouze vzkaz, že se paní Wyattová omlouvá, ale není jí dobře, takže přijde až další den. Loď nakonec kvůli "jistým nepředvídatelným okolnostem" vyjela až o týden později. Manželka pana Wyatta byla pro muže jistým zklamáním, byla velmi nehezká a ,jak se později ukázalo, taky nevzdělaná a vulgární. Lidé na lodi se jí smáli. Ještě před vyplutím byla do kajuty pana Wyatta umístěna velká podlouhlá bedna (6x2,5 stop) určená pro Adelaide Curtisovou (jeho tchýni). Pan Wyatt a jeho sestry byli velice nerudní, jeho manželka byla naopak hovorná, bylo jasné, že ona jeho miluje, ale on ji ne. Jednou potkal muž pana Wyatta mimo svou kajutu, umínil si, že zjistí, co vlastně v bedně má (měl totiž podezření, že je tam jeden obraz, o který se kdysi s někým přel). Trochu ho poškádlil, nato pan Wyatt zrudl, oči jako by mu chtěly vypadnout z důlků; hned nato zbledl, pak se hlasitě rozesmál a 10 minut se upřímně svíjel v záchvatu smíchu a nakonec, úplně zničehonic, omdlel. Během plavby muž 2 noci (ne po sobě) nespal a protože bylo vedro, měl otevřené dveře, kterými viděl přímo na dveře Wyattových kajut. Mohl tak vidět, jak obě noci paní Wyattová vychází ze společné kajuty, míří do 3. (prázdné) a zpátky se vrací až za svítání na znamení pana Wyatta. Když byla pryč, šlo ze společné kajuty slyšet jak pan Wyatt otevírá víko, pak tiše vzdychá a vzlyká (to si muž vysvětloval tak, že pan Wyatt obdivuje mistrovské umění, které podle něj bedna skrývá) a před rozedněním dává víko zase zpátky, pak zašel, už oblečený, pro svou manželku.

9. den začal zuřit uragán. 3 lidi byli smeteni do moře, o něco později loď ztroskotala. Posádka a většina cestujících se ve velkém člunu dostali do zátoky Ocracoke. Kapitán a 14 cestujících (včetně všech Wyattových, muže a jeho sluhy) vlezlo do menšího člunu. Sotva vyjeli začal pan Wyatt prosit kapitána, aby se vrátili pro bednu. Když to kapitán zamítl, pan Wyatt neváhal a skočil do vody. O chvíli později se vynořil, připoutal se k bedně a skočil. Okamžitě klesl, ale podle kapitána se vynoří hned jak se rozpustí sůl. To muže překvapilo - sůl?! Zbytek člunu se dostal až k ostrovu Roanoke.

Po měsíci muž náhodou narazil na Hardyho. Okamžitě se řeč stočila na pana Wyatta a jeho bednu. Hardy mu řekl, že si původně opravdu zamluvil místo pro sebe, manželku, 2 sestry a služebnou. Manželka prý byla opravdu taková, jak se říkalo, ale 14.6. zemřela a pan Wyatt chtěl dopravit tělo k matce. A služebná proto hrála paní Wyattovou (předem si ověřili, že ji na lodi nikdo neznal).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)