neděle 27. listopadu 2016

Rozečteno #1: Divergence

MOŽNÝ VÝSKYT SPOILERŮ


Autor: Veronica Roth
Rozečteno od: 26.11.
Jsem na straně: 69/339
Obsah (po místo, u kterého teď jsem): 
Beatrice je 16-ti letá dívka z Odevzdanosti, frakce, která hlásá nesobeckost a cokoli, co by mohlo způsobit, že se ohlížíte na sebe je považováno za špatné. Proto lidé z Odevzdanosti nosí všichni stejné šedé, nevýrazné oblečení a vlasy v drdolu. Jejich životním posláním je pomáhat druhým - jakékoli koníčky jsou vyloučeny.
Kromě Odevzdanosti jsou v zemi další 4 frakce - Mírumilovní (mír za každou cenu), Sečtělí (věčně v knihách - moudrost je nejdůležitější), Neohrožení (odvaha, odvaha, odvaha) a Upřímní (říkat pravdu pod jakýmkoli rizikem).
V 16-ti má před sebou Beatrice, i její bratr Caleb, zkoušku, která určí, do které frakce se nejvíce hodí a následně důležité rozhodnutí. Musí si totiž vybrat frakci, která se pro ně stane domovem do konce života. Buď zůstanou ve své, Odevzdanosti, s rodinou, nebo přejdou do jiné a s rodinou už se (nejspíše) mockrát neuvidí.
Když plní svou zkoušku Beatrice, sdělí jí zkoušející, že je Divergentní, tedy, že má předpoklady k více než jedné frakci. To je velmi neobvyklé.
Při výběru se po dlouhém rozhodování přidá k Neohroženým. Nikoho nepřekvapí, že přestoupila, nesobeckost nikdy nebyla její silná stránka. O to více ale všechny zaskočí Caleb, který byl vždy přesným opakem své sestry, když se rozhodne pro Sečtělé.
Beatrice první zkoušku u Neohrožených, nastoupit a vystoupit z jedoucího vlaku, zvládne a stejně tak i skok z vysoké budovy do neznáma. Po tomto skoku jí je nabídnuta změna jména, všem se proto představí jako Tris.
Jak později zjistí, z původních 20-ti "uchazečů" o místo mezi Neohroženými ho získá jen 10, že zbytku se stanou odpadlíci, tedy lidi, kteří nezvládli adaptaci do nové frakce. To, kdo zůstane a kdo odejde rozhodne jejich umístění na konci několika zkoušek. Jakých? To zatím ještě nevím.
Tris že sebe postupně setřásá poslední zbytky staré Beatrice z Odevzdanosti a snaží se co nejlépe zapadnout. Spolu se svými novými přáteli, Christinou, Willem a Allem se dokonce rozhodne pro tetování!
Mé pocity: 
Sice mi to hodně připomíná Hunger Games, ale to tomu rozhodně neškodí. Jsem zvědavá jak to bude pokračovat, jakou roli bude hrát v příběhu který hrdina a jak ho ovlivní dané rozhodnutí. Myslím si, že se můžu těšit na dávku napětí i romantiky. A fakt se na to těším!

Prozatímní hodnocení: 8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)