pátek 4. listopadu 2016

Povinná četba: Zlatý brouk (skarabeus) - Edgar Allan Poe

SPOILERY SE TO JEN HEMŽÍ!!!


ZLATÝ BROUK (ich-forma; jméno hlavního hrdiny neuvedeno)


William Legrand se na Sullivanův ostrov (u Charlestonu) přistěhoval z New Orleans. Sullivanův ostrov má jen 3x0,25 míle, roste tam málo vegetace a většinou zakrslá, uprostřed je neproniknutelná houština a důkazem obyvatelnosti je jen pár malých chatek. Nachází se tady taky Fort Moultrie. William je velmi vzdělaný člověk, který občas podléhá náladovosti. Nejraději rybaří, miluje honbu a objevuje nové biologické exempláře. Jeho entomologickou sbírku by mu leckdo záviděl. Spolu s ním se na všechny výpravy vydává Jupiter (svobodný černoch odmítající vzdát se práva někomu sloužit) a Vlk (novofundlandský pes).

Jednou, když byl u Williama vypravěč tohoto příběhu (dále jen V), pochlubil se mu, že našel brouka, který je celý zlatý a má 2 kulaté a jednu podlouhlou černou skvrnu. Když ho nakreslil a kresbu podal V, V tvrdil, že mu připomíná lebku. To Williama trochu urazilo a začal být velmi roztržitý. V proto odjel, o měsíc později se u něj objevil sklíčený Jupiter a tvrdil, že Will musí být nemocný, prý pořád chodí se sklopenou hlavou, zaznamenává si čísla do nějaké tabulky a v noci se mu zdá o zlatě. Podle Jupitera za to určitě může ten brouk, který ho kousl. V dostal od Jupa vzkaz, aby se rychle dostal k Willovi. Jel proto rovnou s Jupem. Will mu ukázal onoho brouka a přesvědčil ho, aby šli všichni 4 (i s Vlkem) hned na hory.

Když se dostali k vysokému lyrovníku, požádal Will Jupa, aby i s broukem vyšplhal nahoru až k sedmé větvi. Tam Jupiter našel lebku. Podle Williamových pokynů prohodil brouka na šňůrce levým okem. Will vytáhl míru a ve vzdálenosti 50 stop od místa, kde brouk dopadl vyznačil kruh. Pak dal všem rýče a začali hrabat. Po 2 hodinách to vzdali a vraceli se zpátky. A pak Willa něco napadlo, zeptal se Jupa, kde má levé oko a on ukázal na pravé. Vrátili se proto zpátky. (Jup i V si pořád mysleli, že Will není v pořádku.) Will posunul místo dopadu asi o 3 palce, znovu změřil 50 stop, vyznačil kruh a začali kopat. Po hodině a půl začal Vlk zuřivě štěkat. Skočil do díry a vyhazoval hlínu, až odhrabal 2 kostry a mezi nimi kovové knoflíky a asi 4 zlaté a stříbrné mince. Will byl zklamaný, ale kopali ještě chvíli. A pak to objevili. Obrovská truhla plná zlata. Truhlu a 1/3 pokladu odnesli do chaty rovnou, zbytek schovali do houštin a vrátili se pro něj s pytli. Pak si to pořádně prohlédli. Byly tam mince různých národů, ale americké ne, asi 100 diamantů, 18 rubínů, 310 smaragdů, 21 safírů, 1 opál, 200 masivních prstenů a náušnic z ryzího zlata, 30 těžkých řetězů, 380 krucifixů, 5 kadidelnic, 197 zlatých hodinek a mnoho dalšího. Všechno to vážilo více než 350 anglických liber a mělo hodnotu více než 1,5 milionu dolarů.

Will začal vysvětlovat, jak na to přišel. Tedy že když si vzal zpátky pergamen s kresbou zjistil, že tam opravdu je lebka. Ta tam ale určitě nebyla, když to kreslil. Objevila se tam tak, že když V pergamen vzal, přiběhl Vlk a skočil mu na ramena, V proto ruku spustil přímo před oheň, no a právě vlivem tepla se tam lebka objevila (byla tam nakreslená předtím, ale časem "zmizela"). Pak Will dal pergamen nad oheň ještě několikrát, až se tam objevila kresba kůzlete (pirátský kapitán Kidd - Kid=kůzle) a šifra. O Kiddovi se říká, že někde zahrabal poklad, nikdo ho ale nikdy neobjevil. Proto Will rozluštil šifru a podle jejích pokynů se vydal hledat Čertovské sedlo, odkud uviděl onen lyrovník a pak šel kopat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)